SuppsDK - Logo

Hvad er kreatin?

Dato: February 17, 2024

Hvad er kreatin?

Kreatin er en naturligt forekommende forbindelse, der findes i små mængder i visse fødevarer og produceres af kroppen, primært i leveren, nyrerne og bugspytkirtlen. Det spiller en afgørende rolle i at give energi til celler, især muskelceller, under aktiviteter med høj intensitet og kort varighed som vægtløftning og sprint.

Når vi indtager kreatin gennem fødevarer som kød og fisk eller gennem tilskud, lagres det i musklerne som fosfokreatin. Under intens fysisk aktivitet donerer fosfokreatin sin fosfatmolekyle til at regenerere ATP (adenosintrifosfat), den primære energivaluta for celler, hvilket muliggør hurtige energiudbrud.

Supplering med kreatin kan øge kroppens kreatinlagre, hvilket fører til forbedret præstation i aktiviteter, der kræver korte udbrud af intens anstrengelse, såsom vægtløftning, sprint og højintens intervaltræning (HIIT).

Fordele ved kreatintilskud

  1. Forbedret styrke og power: Kreatintilskud har vist sig at øge styrke og kraftudbytte, hvilket giver enkeltpersoner mulighed for at løfte tungere vægte eller udføre mere eksplosive bevægelser.
  2. Øget muskelmasse: Kreatin kan fremme muskelvækst ved at lette større træningsvolumen og stimulere muskelproteinsyntese.
  3. Forbedret træningspræstation: Ved at øge tilgængeligheden af ATP kan kreatintilskud forsinke træthed under højintens træning, hvilket fører til forbedret generel præstation.

Typer af kreatin

Mens kreatinmonohydrat er den mest undersøgte og almindeligt anvendte form for kreatin, er der flere andre former tilgængelige, herunder:

Ofte stillede spørgsmål om kreatin

Er kreatin sikkert?
Ja, kreatintilskud er blevet omfattende undersøgt og betragtes generelt som sikkert for raske personer, når det tages i anbefalede doser. Imidlertid bør personer med eksisterende medicinske tilstande konsultere en sundhedsprofessionel, før de bruger kreatin.
Skal jeg cykle kreatin?
Der er ingen videnskabelig evidens for at støtte behovet for at cykle kreatintilskud. Det kan tages kontinuerligt i lange perioder uden bivirkninger.
Hvor meget kreatin skal jeg tage?
Den standarddosis for kreatinmonohydrattilskud er normalt 3-5 gram pr. dag, taget konsekvent for at opretholde forhøjede kreatinniveauer i musklerne.
Bør jeg indlæse kreatin?
Indlæsning af kreatin indebærer at tage en højere dosis (f.eks. 20 gram pr. dag) i en kort periode (f.eks. 5-7 dage) for at mætte muskelkreatinlagre hurtigt. Mens indlæsning kan accelerere fordelene ved kreatintilskud, er det ikke nødvendigt, og mange personer vælger en mindre vedligeholdelsesdosis uden indlæsning.
Kan kreatin forårsage dehydrering eller nyreskader?
Der er ingen videnskabelig evidens for at antyde, at kreatintilskud forårsager dehydrering eller nyreskader hos raske personer, når de tages i anbefalede doser. Det er imidlertid vigtigt at forblive hydreret, når man bruger kreatin, og undgå at overskride anbefalede doser.
Er kreatin en steroid?
Nej, kreatin er ikke en steroid. Det er en naturligt forekommende forbindelse, der findes i fødevarer som kød og fisk og syntetiseres af kroppen fra aminosyrer. Kreatintilskud er lovligt og bredt anvendt af atleter og fitnessentusiaster til at forbedre præstationen.

Supps.dk kan du udforske en række kreatintilskud fra betroede mærker for at støtte dine fitnessmål.